Finalerna i kvalet till herrarnas Elitserie fastställda

Under lördagen spelades det 6 matcher i kvalet till herrarnas Elitserie. IKW/Köping, AIK, Ludvika, Flash, Matteus-Pojkarna och Tegnér gör imorgon upp om vilka 3 lag som får spela i Elitserien nästa säsong.

I Rosenlundshallen i Jönköping hade förstarankade IKW/Köping inledningsvis inga problem med att slå tillbaka Bulltofta. Köping hade ledningen med 8-1 efter två och såg ut att gå mot en säker seger. Men det blev dock lite nerv i matchen när Bulltofta med liten marginal lyckades ta 4-1 i tredje. Det blev dock kortlivad glädje för Bulltofta då Köping vann sista serien med 5-0 och matchen med 14-5. 

I andra matchen var det sedan egentligen inget snack om saken vilket lag som var det bättre. Köping tog ledningen med 9-1 efter 2 serier och avgjorde i tredje med 3-2. IKW/Köping har därmed fortfarande chansen att behålla sin Elitserieplats, medan Bulltofta får fortsätta i Allsvenskan nästa säsong.
IKW/Köpings bästa slagning i första matchen kom från Carl Eklund som slog 922, medan Erik Hermansson var bäst i andra matchen med sina 670. För Bulltoftas del så var det Petro Härfstrand som var bäst i första matchen med 882 och Frank Selander bäst i andra med 592

Köpings motståndare i finalen blir AIK, som slog tillbaka Höganäs i två raka matcher i Nässjö. Första matchen blev en mycket jämn historia, där AIK hade något av en explosionsartad utveckling efter första serien. Höganäs inledde nämligen absolut starkast och vann första serien med 4-1 efter att AIK "bara" mäktade med att slå 1488. Men det verkade lite som att de bara behövde lite extra uppvärmning, för sen var väldans massa mer strike från Stockholmsgänget. 1860 och 3-2 i andra serien, 1703 och 3-2 i tredje serien och sen det avgörande 1803 och 4-1 i sista serien och matchen slutade med 11-9 till AIK

I andra matchen fortsatte sedan AIK att spela bra och nu hängde Höganäs inte med alls längre. Matchen var avgjord redan efter två serier, då AIK vann med 5-0 och 5-0 och därmed var AIK vidare i kvalet och match mot Köping imorgon.
AIK hade trots trög start i första matchen 3 man över 900, där Alvin Kvarnström var allra bäst med finfina 1008. Höganäs bäste blev Arnar Jonsson med 884. I andra matchen hittade AIK´s Hadley Morgan in ordentligt och fixade 518 på två. Skuli Freyr Sigurdsson bäst i Höganäs med 457.

I Uppsala var det Norrlandslagen som fick göra upp. Seriesegraren i Nordallsvenskan, Boden, fick möta serietvåan i samma serie, Flash. Och det blev också den enda matchen i kvalet som krävde tre matcher innan det var avgjort. Första matchen blev jämn och svängig, där Flash vann första serien med 4-1, men Boden kvitterade till 5-5 direkt i andra serien. I tredje serien var det Flash tur att vinna med 4-1 igen och det blev sånär en repris då Boden nästan lyckades knipa 4-1 i sista serien, men Flash hade marginalerna på sin sida och kunde ta de nödvändiga poängen för att vinna matchen med 11-9.

Andra matchen blev betydligt mer ensidig, då Boden bjöd på bra spel och Flash inte riktigt hängde med 4-1, 3-2 och 5-0 gav matchseger med 12-3 för Boden. Det blev alltså en tredje match och nu var det Flash tur att glänsa. 3-2, 5-0 och 3-2 och nu hade Flash istället avgjort efter tre serier och tog ett steg närmare Elitserien.
Flash hade en stor segerorganisatör i form av Björn Wedin som var genomgående bäst med 953 i första matchen, 690 i andra och 682 i tredje. Det var bara i tredje matchen som någon i Flash slog högre, då Tobias Sagvold fick ihop 694. I Boden slog Per Sundqvist 869 i första matchen, Andreas Lindgren 692 i andra matchen och Emil Holmberg 680 i tredje.

Motståndare till Flash i finalen blir Ludvika, som slog Forsheda i två raka matcher. I första matchen visade Ludvika bra klass och ledde med 10-0 efter två serier. Forsheda kom sen igen lite och tog 4-1, men med 11-4 så hade Ludvika redan avgjort matchen. Sista serien spelades dock och den kunde Ludvika vinna med 3-2 till slutresultat 14-6. 

Andra matchen blev dock betydligt mer jämn och spännande. Forsheda inledde med att vinna med 3-2 i första serien. I andra serien var det dock Ludvikas tur, som kunde vinna med 5-0. Men Forsheda gav sig inte, utan skapade nerv i matchen igen genom 4-1 i tredje serien. Fjärde serien slutade sen 3-1 till Ludvika som därmed fortfarande har chansen att försvara sin Elitserieplats imorgon.
I första matchen hade Ludvika hela fyra spelare över 900, där Andreas Grönstrand och Magnus Lindkvist var bäst med 965 respektive 936. Jonas Lindahl bäst i Forsheda med 892. I andra matchen sjönk resultatnivån lite och Magnus Lindkvist blev bäst med 902. Simon Norrman bäst i Forsheda med 883.

I Kristinehamn så gjorde Tegnér processen kort med konkurrenterna från Mellanallsvenskan, Bågen. Tegnér har visat fantastisk form den senaste tiden och de två matcherna mot Bågen var inget undantag. 5-0, 3-2 och 5-0 i första matchen följdes upp av 4-0, 4-1 och 4-1 i andra matchen. 13-2 och 12-2 talar lite sitt tydliga språk att Tegnér var strået vassare för dagen.

Tegnér går alltså vidare till finalmatch och det kan mycket väl vara så att deras treårsplan att ta sig tillbaka till Elitserien får betydligt fortare än så. Tegnérs Joakim Nordén bäst i första matchen med 728. Tätt följd av lagkamrat Mattias Nilsson som fick ihop 719. Samuel Mäkinen bäst i Bågen med 629. I andra matchen bytte Mattias Nilsson och Joakim broderligt plats, då Mattias fick ihop 701 och Joakim 689. Nu var Stefan Biehl bäst i Bågen med 676.

De som kan komma att stå i vägen för Tegnér blir ytterligare en seriekonkurrent, Matteus-Pojkarna. de båda lagen krigade in i det sista om seriesegern i Mellanallsvenskan, så det är definitivt upplagt för en spännande kamp där. Matteus-Pojkarna fick åka till Gamleby för att ta sig an Olofström på lördagen. I första matchen så var M-P starkast i första och sista serien, vilket till slut räckte fint. 4-1 i första serien och 5-0 i sista, med 2-3 och 2-2 däremellan gav slutresultatet 13-6 till Matteus-Pojkarna.

I andra matchen fortsatte Matteus-Pojkarna på inslagen väg och vann till slut matchen hyfsat enkelt med 13-2 efter serierna 4-1, 5-0 och 4-1. Som sagt, upplagt för hård kamp om elitserieplats mellan Mellanallsvenskans två bästa lag.
I första matchen var det två spelare som stack ut från mängden. Hani Alani i Olofström sköt hela 990, och Mattias Wetterberg i Matteus-Pojkarna var inte mycket sämre med sina 968. I andra matchen var det Marcus Lundqvist i Matteus-Pojkarna som var bäst med sina 694, medan Dennis Vrabac var bäst i Olofström med 651.

Christian Holmén   06 maj 2023 19:20