Grattis Merci, Hallandia och AIK!

När det gäller damernas elitseriekval blev det tre snabba sammandrabbningar där samtliga slutade med 4-0. Det blev BK Merci och BK Hallandia som försvarade sina elitplatser och som tillsammans med AIK BK D tog de tre platserna till nästa säsongs Elitserie!

I Västerås var det Örebrolaget BK Merci som spelade för att behålla sin elitserieplats mot allsvenska laget BK Prime från Stockholm. Det var Merci som hade ett litet övertag i matchen redan från start genom att vinna de tre första serierna med 3-2. Sista serien tappade Prime och Merci tog hem full pott i banpoäng. Matchen slutade 14-6 med kägelpoängen 6069-5661.
Matchbäst blev Mercis Janina Lindberg på 887 som också tog full pott i banpoäng tillsammans med Emelie Tiveljung.
Högsta slagningen i Prime hade Elin Granström på 803 poäng.

Andra matchen startade även den jämnt men Merci plockade hem flest banpoäng. Prime kunde sedan inte hänga med riktigt när Merci växlade upp och ökade sina resultat medan Prime tappade. Matchen var avgjord efter tre serier med övertygande marginal till Merci som spelade som bortalag och vann med 2-13 och kägelpoängen 4410-4902.
Höga slagningar av många i Merci där Janina Lindberg blev matchbäst igen med sina 675 poäng på tre serier.
Hos Prime var det Annika Grönvall som hade högsta slagningen med 599 poäng på sina tre serier.

Efter 2-0 i matcher och 4-0 i poäng säger vi grattis till BK Merci som får fortsätta i Elitserien även nästa säsong. Stort grattis till BK Merci!
- Tack, vi är jättenöjda med vår insats. Första matchen var jämnare i de tre första serierna. Men sedan fick vi ett övertag i den sista serien som vi sedan kunde hålla i hela andra matchen. Vi jobbade som ett lag på banorna och bakom. Det var skönt att vi var 13 spelare på plats med bra coaching och hejarklack, sammanfattar Christina Lindqvist från Merci lördagens kvalmatcher.

I Karlskoga bowlinghall möttes två allsvenska lag. AIK BK D från Stockholm och Norra Allsvenskan mot BK Calluna från Borås och Södra Allsvenskan.
Här var det AIK som tog kommandot direkt och övertygande plockade hem full pott i banpoäng både i första och andra serien till 10-0 efter halva matchen.
Tredje serien ökade siffrorna för Calluna men då även AIK växlade upp blev det 4-1 och matchen var avgjord. Lagen valde att spela även fjärde serien och matchen slutade 17-3 med kägelpoängen 6544-5661.
Matchbäst blev AIKs Malin Brodin på 907 poäng. AIKs lagkonstallation Maria Lindius/Regina Siverling tog hem full pott i banpoäng.
Högsta slagningen hos Calluna hade Carolina Lindström på 804 poäng.

Andra matchen blev klart jämnare och Calluna som spelade som hemmalag höjde sitt spel och hade ett övertag efter halva matchen med 6-4 efter full pott i banpoäng i andra serien. Även tredje serien gick till Calluna som därmed hade ett övertag med 9-6 inför sista serien. AIK som tappade lite av spelet från första matchen verkade hitta tillbaka i sista serien och avgjorde via 0-5. Matchen slutade 9-11 med kägelresultaten 6180-6265.
Matchbäst blev AIKs Fanny Lindahl på 866 poäng endast en poäng mer än Callunas Sofia Lassila som hade 865 poäng.

Två vinster till AIK och 4-0 i poäng innebär att det blir dem som nästa säsong får spela i damernas elitserien – stort grattis till AIK!
- Tack! Detta har vi kämpat otroligt hårt för hela säsongen. Det var dax nu! Vi hade laget, vi hade stödet och vi hade rätt mentalitet och vi kämpade till sista rutan! Sammanfattar Malin Brodd, AIK dagens kvalsegrar!

Vid lunchtid startade sammandrabbningen i Oskarshamn mellan elitlaget BK Hallandia från Falkenberg och allsvenska laget Stånga IF från Gotland.
Första serien tog Hallandia full pott i banpoäng mot ett avvaktande Stånga. Andra serien var det mer jämnt men det var Hallandia som fick med sig banpoängen och hade ett övertag med 9-1 efter halva matchen. Tredje serien växlade Hallandia upp ytterligare och Stånga hade svårt att hänga med. Matchen avgjordes efter tre serier och 13-2 och lagen spelade inte fjärde serien. Kägelpoängen slutade 4437-4241.
Matchbäst blev Hallandias Louice Magnusson med 616 poäng på sina tre serier.
Högsta slagningen i Stånga hade Åsa Wetterlund med 576 poäng på sina tre serier.

Andra matchen fick Stånga spela som hemmalag och precis som i förra matchen öppnade de lite avvaktande vilket gav Hallandia möjlighet att plocka full pott i banpoäng.
Andra serien var Stånga tillbaka i matchen och fick med sig 3-2 i banpoäng efter att tappat ett bord med endast en kägla.
Hallandia visade dock inga tecken på att vilja släppa sin elitserieplats när de i tredje serien avgjorde även denna match via 1-4 till 4-11 i banpoäng och 4484-4701 i kägelpoäng.
Matchbäst denna gång blev Hallandias Yvonne Martinsson med 644 poäng på sina tre serier.
Högsta slagningen i Stånga hade Ida Wistrand med 611 poäng på sina tre serier.

Två vinster och 4-0 i poäng gör att det blir BK Hallandia som behåller sin plats i Elitserien nästa säsong! Stort grattis till BK Hallandia
- Tack, vi har haft en bra uppladdning inför denna helgen, säger Hallandias Sandra Granfeldt.
Vi blev lite ställda när ansatserna var så himla sträva men det var ju något båda lagen upplevde lika jobbigt. Vi gör två bra starter i matcherna där vi direkt tar kommandot med 5-0 och efter det håller vi ihop det på ett bra sätt som lag, sammanfattar Sandra dagens kvalseger.

Länk till kvaltabell och matchresutlat

Än en gång stort grattis till BK Merci, AIK BK D och BK Hallandia som tog platserna till damernas Elitserie nästa säsong!

Karin Wiklund   06 maj 2023 17:29