Grattis Örnen, Stureby och Solängen!

Det spelades tre spännande allsvenska kvalmatcher där det blev BK Örnen som försvarade sin plats och Stureby BK F1 som blev klara för Mellanallsvenskan. 
I Sydallsvenskan blev BF Solängen klara och sista kvalmatchen där spelas imorgon.

I kvalet till Mellanallsvenskan spelades två matcher i Enköping och i Norrtälje.

I Enköping mötte allsvenska laget BK Örnen från Norrköping div 1-laget Rigel/DBS från Borlänge.
Första matchen var det Rigel/DBS som efter en jämn inledning med 5-5 efter halva tog hem matchen genom att vinna två sista serierna. Matchen slutade 8-12 med kägelpoängen 6783-6839.
Matchbäst blev Rigels Andreas Karlsson på 915 poäng och han tog även full pott i banpoäng med lagkamraten Alexander Kjellstedt som fick ihop 901 poäng.
Högsta slagningen i Örnen hade Robin Pettersson på 910 poäng.

Andra matchen var det Örnen som styrde genom att vinna matchen efter tre serier med 4-11 men lagen valde att spela även den fjärde serien så matchen slutade 7-13 efter att Rigel vunnit sista serien. Kägelpoängen något lägre i denna match för Rigel medan Örnen ökade lite 6608-6797.
Matchbäst blev Örnens Joakim Nilsson på 945 poäng och lagkonstallationen Mats Andersson/Tomas Ehrling plockade hem full pott i banpoäng.
Hos Rigel var det även denna match Andreas Karlsson som stod för högsta slagningen, den här gången med 936 poäng.

Efter 1-1 i matcher och 2-2 i poäng där lagen spelar om att först komma till 3 poäng väntade en spännande sista avgörande serie. Det blev verkligen ett spännande avgörande där Örnen vann första banparet med solklara 101 poäng medan Rigel plockade hem tredje och fjärde banparet med 41 respektive 8 poäng, det innebar att det stod 2-2 då Örnen hade totalen med 52 poäng. Sista banparet att spela klart skulle därmed avgöra och där var det riktigt jämnt. När ruta 10 var färdigspelad skiljde det två poäng och det var till BK Örnens fördel som därmed klarade sig kvar i Allsvenskan. Sista serien slutade 3-2 och 1734-1680 i kägelpoäng. Jesper Nithagen i Örnen strajkade ihop 267 poäng och inte långt efter var Rigels Markus Östergren Groth med sina 264 poäng.

Grattis BK Örnen till Allsvenska platsen!
- Tack, alltså jag trodde på grabbarna hela vägen och efter halva den här säsongen då såg det jävligt mörkt ut. Men grabbarna återhämtade sig och visade vilka dem egentligen är och hör hemma i allsvenskan, säger Örnens coach Oscar Persson.
All creed till Rigel som är värda en plats i allsvenskan som kämpade på riktigt väl. Men vi visade verkligen att vi ville vara kvar i allsvenskan och därav vinnare av matchen som var väldigt jämn, sammanfattar Oscar Örnens kvalseger.

(Bild Stureby BK F1 se toppbild)
I Norrtälje var det två division 1-lag som skulle göra upp om vem som nästa säsong skulle få spela i Mellanallsvenskan. Det Stockholmslaget Stureby BK F1 som mötte Sandvikens AIK BK
.
Det blev en jämn inledning mellan lagen i första serien men sedan drog Stureby ifrån lite och hade avgjort första matchen efter tre serier med 11-4. Även här valde lagen att spela färdigt och Sandviken vann sista serien så matchen slutade 13-7 med kägelpoängen 6596-6413.
Matchbäst blev Sandvikens Mats Holm på 900 poäng. Högsta slagningen hos Stureby hade Christopher Eklund på 873 poäng.

Andra matchen blev lite jämnare och där vann Sandviken första serien med 3-1 efter att totalen slutat oavgjort då båda lagen fick 1730 poäng. Andra serien sjönk resultatet en aning för båda lagen och Stureby knappade in via 2-3 till 5-4 efter halva matchen.
Siffrorna fortsatte sjunka för Sandviken och Stureby kunde ta över ledningen i tredje serien via 1-4 och 6-8 inför sista serien. Det blev Stureby som vann sista serien och matchen med 7-12 och kägelpoängen 6450-6773.
Matchbäst på riktigt fina siffror och snubblande nära 1000-gränsen blev Sturebys Tommy Wendel på 999 poäng följt av Max Ornered på 916 poäng.
Högsta slagningen i Sandviken hade denna match Markus Gustafsson på 849 poäng.

Två vinster till Stureby och 4-0 i poäng gör att de tar plats i Mellanallsvenskan nästa säsong!
Stort grattis till Stureby BK F1!
- Tack, vi är väldigt glada att "ordningen är återställd" då F-laget olyckligtvis åkte ur pga att representationslaget inte lyckades försvara sin plats för tre säsonger sedan, säger Sturebys coach Dennis Eklund.
Vad gäller dagens matcher kände vi oss väl förberedda och som förväntat fick vi revidera planen under matchens gång. Det var en gedigen laginsats där bra dialoger och snabba beslut gjorde att vi blev sparsamma med rutorna. Såklart det hjälper till när TW (Tommy Wendel) bidrar med 1761 på sina 7 serier, klart imponerande!
Vi ser fram emot nästa säsong med lag i de två högsta serierna, sammanfattar Dennis dagens kvalseger.

Länk till kvaltabellen och matchresultaten

Kval till Sydallsvenskan spelades i Markaryds Bowlinghall mellan de två division 1-lagen BK Cahoot från Kalmar och BF Solängen från Mölndal.
Här var det Cahoot som vann första serien mot ett lite avvaktande Solängen med 4-1. Solängen växlade dock redan i andra serien upp rejält och vann både andra och tredje serien. Inför sista serien stod det 8-7 där lagen vann två bord vardera och Cahoot fick med sig totalen som krävdes för seger. Matchen slutade 11-9 med kägelpoängen 6620-6568.
Matchbäst blev Solängens Alexsander Flodin på 901 poäng följt av Ulf Granath på 895 poäng.
Högsta slagningen i Cahoot hade Björn Ohlsson på 874 poäng.

Andra matchen storspelade båda lagen i första serien och vann två bord vardera och med 20 poängs skillnad på totalen 1793-1773. Andra serien plockade Solängen hem full pott i banpoäng och hade ett övertag med 8-2 efter halva matchen. Tredje serien vann Cahoot och höll därmed liv i matchen med 10-5 inför sista serien. Det blev en riktigt jämn sista serie 1660-1657 i totalen och där Solängen vann serien med 3-2 och matchen med 13-7, kägelpoängen 6856-6783.
Matchbäst blev Cahoots Andreas Ljunggren på 996 poäng följt av Pontus Svensson på 905 poäng.
Solängens Alexander Flodin fortsatte sitt fina spel och fick ihop 965 poäng följt av matchens yngste spelare Hugo Caprin på 903 poäng.

Efter 1-1 i matcher och 2-2 i poäng väntade även här en avgörande sista serie. Det var väldigt lite poäng som skiljde på vissa bord när Solängen som spelade som bortalag vann med 1-4 och därmed tog platsen till Sydallsvenskan!
Solängens Ulf Granath strajkade ihop 257 poäng och högsta slagningen i Cahoot hade Marcus Andersson på 223 poäng.

Imorgon avgörs det i Värnamo om det blir BK Femtionian eller BK Oden som gör BF Solängen sällskap till Sydallsvenskan – Stort grattis till BF Solängen!
- Tack så mycket. Otroligt kul att avsluta säsongen på bästa sätt. Som nykomlingar i div 1 har vi gjort en mycket bra säsong och nu kunna ta en plats i allsvenskan känns fantastiskt, sammanfattar Solängens Alexsander Flodin lördagens kvalseger.

Länk till kvaltabellen och  matchresultaten

Karin Wiklund   06 maj 2023 17:13