Stort grattis IKW/Köping, Ludvika och Tegnér till Elitserieplatserna!

I finalspelet i kvalet till herrarnas Elitserie så var två av matchserierna redan avgjorda efter två matcher, medan den tredje var jämn så det förslog och krävde en tredje match. Till slut var det IKW/Köping och Ludvika som försvarade sina Elitserieplatser, medan nästa års nykomling blir BK Tegnér

Den absolut mest spännande av de tre kvalfinalerna till herrarnas Elitserie spelades i Söderköping mellan Tegnér och Matteus-Pojkarna. De båda slogs ända in till sista matchen i grundserien om vilket lag som skulle toppa Mellanallsvenskan, en plats som Tegnér till slut tog. Och nu ville det sig så att de även fick tampas om en Elitserieplats också! 
Första matchen var en svängig historia. Tegnér inledde starkast och vann första serien med 3-2. I andra serien vaknade dock Matteus-Pojkarna till ordentligt och vände på matchen med 4-1 i deras favör. Delvis tack vare att matchens gigant Marcus Lundqvist slog till med 12 raka strike och en perfekt 300-serie. I tredje serien var det sedan Tegnérs tur att vända på matchen igen. De ryckte åt sig en 9-6 ledning tack vare 5-0 i tredje serien. Men Matteus-Pojkarna hade inte gett upp och ökade återigen takten i sista serien och till sist så stod det 10-10 på resultattavlan. 
Som nämnt tidigare så var Marcus Lundqvist i Matteus-Pojkarna ordentligt på hugget och smällde in fina 1015. I Tegnér var Joakim Nordén bäst med 969.

Andra matchen blev precis lika jämn och spännande som den första. Återigen var det Tegnér som var lite starkare inledningsvis och tog första serien med 4-1. Återigen kom dock Matteus-Pojkarna tillbaka, även om det inte var riktigt lika svängigt den här gången. M-P plockade 3-2 i andra serien och följde sedan upp med att ta 4-1 i tredje serien. Där och då såg det nog ut för många att det skulle vara Matteus-Pojkarna som drog det längsta strået, men i sista serien så droppade resultaten ganska kraftigt och Tegnér var återigen lite starkare och kunde vinna med 3-2 för att återigen spela 10-10. Två oavgjorda matcher i rad i ett kval hör nog inte till vanligheterna! 
Nu var det Matteus-Pojkarnas Dennis Andersson som var starkast och slog 958, medan Mattias Flodberg var bäst i Tegnér med 940.

Det krävdes alltså en tredje match för att avgöra det här mötet, och i den tredje matchen så var det nu egentligen inget snack om saken vilka som höll i bäst. Tegnér kunde dra ifrån direkt, och efter 4-1, 4-1 och 4-1 så var den här matchen avgjord redan efter tre serier och Tegnér kunde börja fira att det tagit sig tillbaka till Elitserien igen.
- 3-årsplanen gick i lås direkt, säger en stolt Daniel Nordström Green i Tegnér. Det känns så underbart! Nu ska vi fira ordentligt och sen ska vi planera en bra försäsong så att vi är redo för Elitserien nästa säsong.
Robin Sundfelt i Tegnér hittade in bra i avgörande matchen och slog hela 748. Mattias Wetterberg blev bäst i Matteus-Pojkarna med 689.

Laget som tog Tegnér till Elitserien

En finalserie som var betydligt mindre jämn var den mellan Ludvika och Flash. Där visade Ludvika klassen och att det kanske trots allt är lite skillnad mellan Allsvenskan och Elitseriern. 
I första matchen drog Ludvika direkt ifrån, även om de hade de små marginalerna på sin sida. Efter 4-1 och 5-0 i de två första serierna så kunde Ludvika avgöra matchen genom att ta de nödvändiga 2 poängen i sista serien. Således 11-4 till Ludvika i första matchen. 
Tomas Norgren i Ludvika inledde starkt och slog fina 749 på sina serier för att bli  matchbäst. I Flash var Tobias Sagvold bäst med 677.

Flash var på gång i tredje serien i första matchen och de fortsatte att spela bra i ineldningen av andra matchen, men trots att de slog 1745 direkt i första serien så var Ludvika återigen lite starkare med sina 1806 och Ludvika tog första serien med 4-1. En ledning som de sedan aldrig släppte ifrån sig. 4-1 även i andra serien och sen 5-0 i tredje serien gjorde att Ludvika vann andra matchen med 13-2 och kunde därmed fira att de behåller sin Elitserieplats även nästa år. 
Andreas Grönstrand i Ludvika startade matchen med helt okej 231, men efter det så var det inte så mycket annat än strike för Andreas. 300 i andra serien och 259 i tredje för att få ihop hela 790 på tre serier! Tobias Sagvold återigen bäst i Flash med 729.

Ludvika försvarade sin Elitserieplats

Den sista finalserien i Elitseriekvalet stod mellan IKW/Köping och AIK, och även om AIK stod emot bra så var det Köping som nästan hela tiden var lite starkare. Köping inledde första matchen med 4-1. AIK gjorde dock en mycket stark andra serie och kunde kvittera matchen till 5-5. Då verkade det lite som att någonting triggades i Köping, de slog hela 1872 och fick med sig 5-0 i tredje serien, och när de sedan följde upp med 3-2 i sista serien så var matchen avgjort och Köping vann med 13-7.
Bäst i matchen blev Köpings Viktor Danielsson med 937. Jonas Andersson slog högst i AIK med 931.

I andra matchen var det återigen mycket jämnt i två serier. Köping inledde bättre och tog första serien med 3-2. I andra serien strikade båda lagen hej vilt och till slut kunde AIK knipa 3-2 med 1882 mot Köpings 1856. Återigen oavgjort efter två serier. I tredje serien hände sedan något med AIK, som slog drygt 300 poäng lägre, vilket Köping utnyttjade till max och tog hela 5-0. Därmed var matchen avgjort, 10-5 till Köping, som därmed även de behåller sin Elitseriplats även nästa säsong.
Carl Eklund i Köping smällde in fina 760 och blev matchens bästa spelare. Hadley Morgan bäst i AIK med 709.

Laget som höll Köping kvar i Elitserien

Det blev alltså två lag som lyckades hålla sig kvar i Elitserien i form av IKW/Köping och Ludvika, samtidigt som vi får se en nykomling, med äldre eliteserierutin, i Tegnér. Det summerar därmed årets Elitseriekval, och vilka som blir kvar i Allsvenskan nästa år.

Christian Holmén   07 maj 2023 18:11