Sverige deltar inte vid bowling-VM i oktober

Svenska Bowlingförbundets styrelse har beslutat att Sverige inte kommer att vara med vid VM i Kuwait i oktober. Bristfällig information och osäkerhet kring mästerskapet samt stor oreda inom organisationen IBF är anledningarna till beslutet.

Vid ett extrainsatt styrelsemöte fattade förbundsstyrelsen beslutet att Sverige inte kommer att skicka något landslag till VM i Kuwait i oktober. Faktorerna som ligger till grund för beslutet är att den information som kommit om mästerskapet varit för bristfällig och att det råder för mycket osäkerhet endast fyra och en halv månader innan mästerskapet ska spelas. Det är även stor oreda inom Internationella Bowlingförbundet och Svenska Bowlingförbundets förtroende för IBF är därför väldigt lågt.
– Det var ett väldigt svårt beslut att ta och det är givetvis tungt att vi inte kommer vara representerade vid VM. Speciellt efter alla fina mästerskapsframgångar för Sverige de senaste åren. Beslutet har föregåtts av långa diskussioner där olika alternativ har vägts men styrelsen har i slutändan landat i att ett deltagande på VM inte kan motiveras med de förutsättningar som finns idag, säger Jan Wiede, ordförande i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

Vid VM i Dubai 2021 tog Sverige sju medaljer varav två guld och gjorde ett av sina framgångsrikaste VM genom tiderna.
– Det var ett fantastiskt VM för Sverige med alla medaljer samtidigt som själva arrangemanget hade stora brister både inför och vid genomförandet av mästerskapet, säger Jan Wiede.

I höstas vann även det svenska damlandslaget guld i World Cup i Australien. Landslagsledningen har nu fått i uppdrag att se över vilka aktiviteter som kan göras istället för ett deltagande på VM.
– Det är bra att landslagsledningen ser över höstens program då vi anser att landslagsverksamheten är väldigt viktig för svensk bowling, säger Jan Wiede.


För mer information:

Peter Hodor, generalsekreterare, Svenska Bowlingförbundet

Telefon: 070-930 69 84 E-post: peter.hodor@swebowl.se

Linus Wirén, kommunikationsansvarig, Svenska Bowlingförbundet

Telefon: 08-699 60 61 E-post: linus.wiren@swebowl.se

Linus Wirén   23 maj 2023 15:25