Information parabowling

Personer med funktionsnedsättning är välkomna till vår Paraverksamhet. Vår verksamhet bedrivs i föreningsform vilket innebär att om man vill tävla och tillhöra en gemenskap så tar man kontakt med bowlinghallen som kan hänvisa dig vidare.

Oavsett vilken funktionsnedsättning man har skall ifyllt medicinkort (PDF) skickas in tillsammans med licensansökan (PDF). I samtliga fall är det Svenska Bowlingförbundet som godkänner medicinkortet.

De regler som finns för Parabehörighet är följande:

Regler "Vad är Parabowling" (under omarbetning)
Regel "Spel med ränna"

Här kan du hitta bowlingföreningar i ditt närområde: parame.se

Återstartsstöd 2022
Vill din förening utveckla er paraverksamhet och minska de hinder och utmaningar som pandemin orsakat kan ni för hösten 2022 ansöka om återstartsstöd. Detta gör ni genom att fylla i blanketten Återstartsstöd 2022 och mailar till johanna.svenungsson@swebowl.se

Årets paraledare 2022
Svenska Bowlingförbundet har skapat ett nytt pris för att uppmärksamma engagerade ledare inom parabowlingen lite extra. Passa på att nominera den ledare du tycker ska bli årets paraledare 2022 senast den 4 november.

Spelare, anhöriga, styrelsemedlemmar med flera kan till exempel nominera en ledare som man tycker förtjänar att bli årets paraledare 2022. Klicka här för att komma till nomineringsblanketten.

Vinnaren utses av Svenska bowlingförbundet i samband med banketten vid Action Jubal.
Årets paraledare vinner ett oborrat klot.

Aktuella tävlingar under året

Para-SM 23 april - 1 maj 2022

Special Olympics Games Malmö 16-19 juni 2022. Inbjudan (tryck här)

Utbildning 2022

Bowlingförbundet arrangerar regelbundet grundutbildningen T.U.G för våra ledare. Vill du däremot skapa en bredare förståelse för parabowlingen rekommenderar vi er att söka till parasportförbundet och RF-SISUS utbildningar för ledare. Där ni kan lära er mer om parasportens grunder, klassificering och paraidrottarens hälsa. Det finns även visst utbildningsmaterial som parasportsförbundet och RF-SISU tagit fram tillsammans. Under hösten 2022 kan du som ledare och förening söka stöd för kostnader som transport och övernattning i samband med dessa utbildningar.

Vill ni veta mer om datum, tider och utbud kan ni läsa mer i länkarna nedan:

RF-SISU och Parasportsförbundets utbildningsmaterial

Parasportsförbundets utbildningar

Till ledare/ föräldrar / spelare - info om Försäkringskassan

Om man har Aktivitetsersättning från Försäkringskassan kan man även söka Särskild ersättning för aktiviteter. Från Juli det år man fyller 19 år till månaden före man fyller 30 år. Här söker man ersättning för utlägg och kostnader för aktiviteter som bowling, övriga sporter, läger, tävlingar, medlemskap, licens osv.

Kontakta din handläggare på FK och be om att söka Särskild ersättning för aktiviteter för dig som har Aktivitets ersättning.

Senast uppdaterad: 22-12-19 av Linus Wirén